Vse, kar ste želeli vedeti o motornih pnevmatikah

- 2021-03-19-


Vse, kar ste želeli vedeti o motornih pnevmatikah. Od radialnih pristranskosti tp, zmenkov pnevmatik, tlaka in izbire pnevmatik je tu vse v redu.

Vas zanimajo tiste okrogle gumijaste stvari, pritrjene na vaša kolesa? Za vas imamo nekaj odgovorov

Motorne gume so več kot le preprosti obroči iz črne gume, ki preprečujejo, da bi se vaša kolesa zdrobila ob stezo ali površino ceste. To je najsodobnejša tehnologija vleke, ki se vsako leto izboljšuje, čeprav osnovni koncept ostaja enak kot vedno. Pnevmatike tako dobro delujejo tako, da zagotavljajo zračno blazino med vašim strojem in tlemi, kar daje pnevmatiki obliko, jim omogoča, da se prilagodijo površinam in vpijejo neravnine.

Ta osnovna zasnova se po vsem svetu uporablja že več kot stoletje. Prvotno so bile pnevmatike narejene iz naravnega kavčuka, danes pa so skoraj vse danes izdelane iz sintetične gume, ki je mešanica nafte, skupaj s kemikalijami, kot so žveplo, saj in silikon. Pnevmatike se gradijo postopoma, začenši s sestavljanjem vrvi in ​​jermenske konstrukcije, nato pa se guma nanese in oblikuje, nato vulkanizira z izjemno toploto, da se vse skupaj združi in pripravi za uporabo na našem najljubšem motociklu.
Kaj počnejo motorne pnevmatike


Pnevmatike ne zagotavljajo le oprijema za pospeševanje, zaviranje in obračanje, temveč služijo tudi kot del vzmetenja. Kot sem že omenil, pnevmatike absorbirajo prvi del trka, preden vilice in udarci sploh začnejo delovati. Pozvani so tudi, da se dobro obnesejo v najrazličnejših pogojih, vključno z ekstremno vročino, mrazom in mokroto.

V resnici staviš svoje življenje na pnevmatike, ali jim ni vredno vzeti malo časa in pozornosti za njihovo nego in stanje? Med vožnjo pozorno spremljajte, kaj vam govorijo gume. Če se vam zdi, da je krmiljenje nenavadno ali kašasto ali če je odziv v ovinkih in zaviranju težak, obstaja velika verjetnost, da so vaše pnevmatike premalo napihnjene. Vibracije ali nihanje lahko tudi signalizirajo, da je prišlo do puščanja ali poškodbe pnevmatike in da je neizogibna okvara.

Različne vrste motornih pnevmatik


Dve glavni vrsti pnevmatik sta radial in bias. V kategoriji pristranskosti so redne pristranskosti in pristranski pasovi s pasom. Dvostranski pas je trpežnejši. Izraza Radial in Bias se nanašata na ureditev notranjih vrvic in jermenov med izdelavo pnevmatike. V bistvu gredo radialni pasovi naravnost čez tekalno plast pod kotom 90 stopinj od strani do strani, medtem ko imajo konstrukcije pristranskosti pasove diagonalno čez območje tekalne plasti. To omogoča različne dinamične lastnosti, ki močno vplivajo na upor pri obrabi, obrabi, zaviranju in kotaljenju med radialnimi in pristranskimi pnevmatikami.

Radialne pnevmatike so novejše zasnove in se pogosto uporabljajo na sedanjih modelih motociklov, medtem ko se pristranske pnevmatike uporabljajo predvsem pri nekaterih križarkih in starejših motociklih. Na splošno radialne pnevmatike delujejo hladneje (kar vodi v daljšo življenjsko dobo), so trše konstrukcije (zaradi česar se počutijo bolj odzivne) in imajo bočnice z nižjim razmerjem stranic, kar ima za posledico manj fleksibilnosti. Bias-ply pnevmatike običajno ponujajo mehkejšo, bolj skladno vožnjo in običajno nekoliko nižjo ceno. Njihova glavna prednost je nosilnost. V določeni velikosti boste pogosto videli pristranskost, ocenjeno za večjo težo.
Nikoli ni dobra ideja, da obe vrsti mešate na motociklu, saj lahko to negativno vpliva na vodljivost in lahko povzroči nesrečo. Preden motocikel preklopite s pristranskosti na radialno pnevmatiko, se posvetujte s svojim prodajalcem ali proizvajalcem pnevmatik, če in kako to deluje pri določenem modelu. Znano je tudi, da nekateri uporabljajo avtomobilske gume na motociklih, pogosto zato, ker so cenejše ali trajajo dlje. Konstrukcija, zmesi in profili teh pnevmatik na splošno niso primerni za uporabo na motociklih, zato se jim je treba izogibati. Obstaja opozorilo pri ideji, da bi uporabili pristransko-radialno kombinacijo. Ta kombinacija dejansko uporablja sodobna kolesa, zato obstajajo primeri, ko deluje. Toda praviloma se to ne sme zgoditi, če to ni prišlo iz tovarne.

Pri izdelavi različnih vrst pnevmatik se uporabljajo različni materiali. Številne vrhunske pnevmatike so izdelane z jeklenimi jermeni, ki so močnejši od materialov iz sintetičnih tkanin, kot sta najlon in rajon. Ker imajo ti različni materiali različne lastnosti vožnje in upravljanja, pnevmatik z različno konstrukcijo ali materiali ne smemo mešati na istem motociklu.

Tekalna plast je kompromis, zato izberite modro


Obstaja tudi veliko vrst modelov in vzorcev tekalne plasti. Pomembno je, da izberete prave pnevmatike za svoje kolo in slog vožnje. Vsaka vrsta pnevmatik je kompromis, zato izberite previdno. Na splošno so pnevmatike z velikimi trnastimi tekalnimi površinami najboljše pri ohlapni umazaniji in terenski vožnji, ponavadi se veliko mešajo in hitro obrabijo na pločniku. Prav tako nimajo dobrega oprijema na trdih tlakovanih površinah.

Številna dvojna športna in pustolovska kolesa so opremljena z manj agresivnimi vzorci tekalne plasti, ki so nekoliko boljši na pločniku in se bolje obrabljajo, vendar žrtvujejo oprijem v umazaniji, pesku in blatu. Dvojne pnevmatike se pogosto prodajajo z oznako, kot je 50/50 ali 90/10, ki označuje odstotke oprijema na pločniku v primerjavi z umazanijo. Bodite realni pri tem, kaj nameravate dejansko narediti, saj boste zaradi napake v obe smeri verjetno nezadovoljni s svojo izbiro. Na pnevmatikah, ki se uporabljajo na ulici, mora biti vedno v bočno steno vtisnjena odobritev DOT.
Ulične pnevmatike imajo na splošno precej manj agresiven vzorec tekalne plasti kot pnevmatike, ki se uporabljajo za terensko vožnjo. Ulične pnevmatike bodo vedno imele žlebove za dež, ki bodo usmerili vodo stran od sredine pnevmatike, da bi izboljšali oprijem in preprečili hidroplaniranje na mokrem. Pnevmatike Sportbike, ki so zasnovane za uporabo na suhih cestah in dirkališčih, imajo manj utorov za dež in zato žrtvujejo oprijem v mokrih razmerah. Manj utorov običajno povzroči več površine in potencialno rahlo povečanje oprijema. Na ulici ne uporabljajte madežev, ki so namenjeni dirkališčem in nimajo utorov, saj so nezakoniti in so lahko nevarni na cestah, kjer so mokri deli, luže itd. Pnevmatike so na voljo tudi v različnih gumijastih zmeseh, zagotavljajo zelo različne lastnosti. Na splošno se pnevmatike z mehkejšo gumo z večjim oprijemom ponavadi obrabijo hitreje kot pnevmatike s tršimi zmesmi, zato je pomembno, da pred nakupom razumete, čemu je določena določena pnevmatika.
Kako jih preveriti


Tlake v pnevmatikah je treba pogosto preverjati. Tehnično morate pred začetkom vožnje preveriti tlak v pnevmatikah. Razlogov za to je več. Tlak v pnevmatikah naj bi preverjali hladen, pri sobni temperaturi. Takoj, ko začnete voziti, se pnevmatike ogrevajo zaradi upogibanja in stika s cesto, notranji tlak pa naraste. Posledica tega je napačno netočno branje, če se na primer ustavite, da preverite tlak, med vožnjo na bencinski črpalki.

Obstaja tudi očiten varnostni razlog. Če je pnevmatika pobrala žebelj ali drugače izgublja tlak, lahko povzroči potres na poti do bencinske črpalke, kjer ste nameravali preveriti pnevmatike. Priporočamo, da na kolesu poiščete mesto (ali ga nosite v žepu, če na kolesu ni mesta) za merilnik tlaka v pnevmatikah. Pridobite kvaliteten merilnik, poceni ponavadi niso točni.
Poiščite priporočeni tlak v pnevmatikah v navodilih za uporabo kolesa. Upoštevajte, da imajo številni modeli različne specifikacije ne samo za sprednji in zadnji del, temveč tudi za nizke in visoke hitrosti, skupaj z lahkimi (samostojnimi) in težkimi bremeni ter potniki. Ne uporabljajte tlaka, prikazanega na boku pnevmatike, razen če je kolo polno obremenjeno, ker so prikazani pritiski na boku najvišji.
Zamenjava pnevmatik
Sčasoma se gume obrabijo in jih je treba zamenjati. Običajno se zadnje pnevmatike začnejo postavljati v kvadrat, izgubljajo zaobljen profil, saj se sredina tekalne plasti obrablja hitreje kot ramena. Sprednje pnevmatike se običajno enakomerneje obrabljajo čez tekalno plast, vendar se lahko začnejo pojavljati pokrovaste obrabe, znane kot pokrovi. Knobby pnevmatike so bolj očitne, saj se gumbi sčasoma začnejo obrabljati, trgati ali lomiti.

Preglejte pnevmatike glede ustrezne globine profila. Ko se pnevmatika obrabi z vgrajenimi indikatorji na 1/32. Palca (0,8 milimetrov) ali manj globine utora tekalne plasti ali če je izpostavljena vrv ali tkanina pnevmatike, je pnevmatika nevarno obrabljena in jo je treba nemudoma zamenjati. Preglejte tudi pnevmatike na neenakomerno obrabo. Obraba na eni strani tekalne plasti ali ravna mesta na tekalni plasti lahko kažejo na težave s pnevmatiko ali kolesom. Za pomoč se obrnite na lokalnega prodajalca ali mehanika. Preglejte tudi platišča. Če imate upognjen ali razpokan platišče, ga je treba zamenjati.

Dobra praksa je, da načrtujete vnaprej in namestite nadomestne pnevmatike in jih pripravite na vgradnjo, preden se stare popolnoma izrabijo. Cevi je treba zamenjati istočasno s pnevmatikami na vrstah zračnic. Stare zračnice se poslabšajo in so nagnjene k razpokam, kar lahko privede do nenadne okvare, zato je treba ob zamenjavi pnevmatike namestiti novo cev. Prepričajte se, da je cev (če je uporabljena) ustrezne velikosti in je po potrebi združljiva z radiali. Trakove platišč je treba zamenjati tudi, če so videti poslabšani.

Pri pnevmatikah brez zračnic je dobra praksa tudi zamenjava sklopov ventilov, saj se guma poslabša. Prav tako je treba preveriti sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, ki pošilja enote v kolesih nekaterih sodobnih koles, in po potrebi zamenjati njihove baterije.
Pojasnjene oznake pnevmatik
Starejši modeli motociklov so pogosto prihajali s palčnimi dimenzijami pnevmatik, na primer spredaj 3,25 x 19 in zadaj 4,00 x 18. Prva številka je širina pnevmatike v palcih (3,25, kar pomeni 3,5 palca), zadnja številka pa označuje premer platišča na pritrdilni površini kroglice v palcih. Večina sodobnih motociklov uporablja mešanico metrične in palčne velikosti. Pri teh prva številka označuje širino prereza v milimetrih, druga številka prikazuje razmerje stranic, izraženo v odstotkih, zadnja številka pa premer platišča v palcih. Na primer, pri 120/60-ZR17 je 120 širina, 60 razmerje stranic, Z je hitrost in R pomeni radialno.

Druga metoda določanja velikosti pnevmatik je alfanumerični sistem. Te pogosto najdemo na križarskih gumah. Vsaka alfanumerična motociklistična pnevmatika se bo začela z "M". Na primer, z MT90-16 T označuje širino (kar je 130 mm, 90 predstavlja razmerje stranic (razmerje stranic je višina bočnice, izraženo kot odstotek širine pnevmatike) in premer kolesa (16) sta prikazana v palcih. Pri radialu bi bila med razmerjem stranic in velikostjo platišča črka »R«. Ker je ni, je to pristranskost -pnevmatika. Če bi bila to pnevmatika s pristranskim pasom (z dodatnimi ojačitvenimi plastmi nad sloji karoserije), bi bila med razmerjem stranic in velikostjo koles črka "B". Grafikoni širine pnevmatik so široko dostopni v katalogih pnevmatik in v spletu, če jih potrebujete, vendar se držite tega, kar imate.

Ocene obremenitve
Nekatere gume za motocikle so na voljo v različnih nosilcih za določeno velikost. To običajno velja za zadnje pnevmatike pri nekaterih večjih športno-potovalnih strojih. Prepričajte se, da ste izbrali pravo pnevmatiko za svoje kolo, obremenitev in uporabo. Zaradi varnosti zamenjajte pnevmatike s takšnimi nosilci, ki so vsaj tako visoki kot stare.
Pojasnjeno zmenke pnevmatik
TiresOnly.com žal ne obstaja, zato, če imate eno pnevmatiko, boste morda želeli preizkusiti Craigslist Personals ... Seveda se šalimo! Ko so pnevmatike proizvedene, imajo na boku vtisnjen datum. Ta koda je štirimestna številka, ki sledi "DOT" na bočni steni. Prvi dve števki označujeta teden izdelave pnevmatike, zadnji dve števki pa leto. Na primer 0414 pomeni četrti teden leta 2014.
To je pomembno, ker se pnevmatike strdijo in sčasoma propadajo, še hitreje, če pnevmatike ne pustite na soncu in vremenu. Večina proizvajalcev priporoča zamenjavo pnevmatik, ko so stare približno šest let. Vendar pa je treba pnevmatike zamenjati tudi, če nastanejo pomembne razpoke na bočni steni, četudi je to prej.

Pnevmatike in / ali koles je treba hraniti tudi v zaprtem prostoru na hladnem in suhem mestu, kjer se voda ne more nabirati na pomembnih sestavnih delih in so zaščiteni pred soncem. Pnevmatike shranjujte stran od električnih generatorjev in motorjev (ker ozon poškoduje gumo) in virov toplote, kot so vroče cevi.Vlomno obdobje


Da bi nove pnevmatike zagotavljale optimalne zmogljivosti, jih je treba približno prvih 100 milj voziti previdno, da se površina tekalne plasti "zabriše" in deluje pravilno. Takoj po namestitvi novih pnevmatik se je treba izogibati nenadnemu pospeševanju, največjemu zaviranju in ostremu zavijanju. To bo vozniku omogočilo, da se prilagodi občutku in značilnostim upravljanja z novo pnevmatiko in da bo nova pnevmatika pravilno "zasukana", da doseže optimalno stopnjo oprijema. Kolesarji se bodo s tem posmehovali, vendar vam priporočamo, da se previdno zmotite.

Kot lahko vidite, so pnevmatike več kot le okrogle gumijaste zanke. Ne samo, da so povezava med vašim motociklom in cesto, ampak so tudi razlika med odličnim dnevnim jahanjem in dnevom, ki ga ne boste kmalu pozabili. Poskrbite za svoje pnevmatike in modro izberite pnevmatike in če je le mogoče, ne varčujte z njimi. Običajno dobite tisto, za kar plačate.