Kako pogosto se menjajo gume na motorju

- 2021-07-03-

Gume za motorna kolesaobičajno zamenjajo vsaka 3 leta ali 60.000 kilometrov. Če pa je pnevmatika motornega kolesa poškodovana ali je dezen pnevmatike obrabljen ali se stara, jo je treba pravočasno zamenjati, sicer lahko pride do varne prometne nesreče.

Poleg tega, kako pogosto apnevmatika za motorno koloni odvisno samo od tega, koliko kilometrov ste pretekli. Kakovost pnevmatike, stanje ceste pnevmatike, vreme, vozne navade, čas parkiranja itd. lahko vplivajo na obrabo pnevmatike, spreminja pa se tudi cikel zamenjave.
Na splošno velja, da uporaba pnevmatik ne sme presegati 3 let, kilometrina pa ne sme presegati 60.000 kilometrov. Pnevmatike, ki presegajo to mejo, bodo postopoma zmanjšale zmogljivostne parametre. Zato je bolje, da ga zamenjate čim prej, če je to mogoče. Datum izdelave pnevmatike lahko označite s štirimi številkami na bočnici pnevmatike. Prvi dve števki predstavljata številko tedna, zadnji dve števki pa leto.

Pred vsako vožnjo preverite pnevmatike. Če najdete razpoke ali izbokline, pnevmatike takoj zamenjajte. Bodite pozorni na tlak v pnevmatikah. Nezadostnopnevmatika za motorno kolotlak bo povzročil prekomerno deformacijo pnevmatike, kar ne bo samo poškodovalo pnevmatike, temveč tudi otežilo upravljanje in zmanjšalo mejo ovinkov, kar lahko zlahka povzroči trk.